ΘΕΡΑΠEΙΕΣ ΟΥΛΩΝ
  | ΟΥΛΙΤΙΔΑ
|
ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ


 

ΟΥΛΙΤΙΔΑ

Η ουλίτιδα είναι μια φλεγμονή των ούλων, δηλαδή των μαλακών ιστών που περιβάλλουν τα δόντια. Πρόκειται για την πιο απλή και την συχνότερη μορφή της περιοδοντικής νόσου.ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Η ΟΥΛΙΤΙΔΑ

Η αιτία που προκαλεί την ουλίτιδα είναι η οδοντική πλάκα. Πρόκειται για μια αόρατη μεμβράνη που καλύπτει τα δόντια και αποτελείται από δισεκατομμύρια μικρόβια.
Μετά από κάθε σωστό πλύσιμο των δοντιών, η οδοντική πλάκα καταστρέφεται αλλά μέσα σε λίγα λεπτά αρχίζει να σχηματίζεται ξανά. Όμως, τα καινούρια αυτά μικρόβια δεν μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή πριν περάσουν 1-2 ημέρες.
Έτσι η ουλίτίδα εμφανίζεται όταν το καθημερινό πλύσιμο των δοντιών δεν γίνεται με σωστό τρόπο, με αποτέλεσμα ορισμένα μικρόβια να παραμένουν στη θέση τους, και να ωριμάζουν.


ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

Οι κυριότεροι παράγοντες που προδιαθέτουν στην εμφάνιση ουλίτιδας είναι εκείνες οι καταστάσεις που ευνοούν την συγκράτηση μικροβίων στα δόντια π.χ. τερηδόνες, παλιές θήκες ή γέφυρες με κακή εφαρμογή, δόντια στραβά σε συνωστισμό, κ.λπ. Άλλοι παράγοντες είναι: κληρονομικότητα, εγκυμοσύνη, ορμονικες διαταραχές, κάπνισμα , διαβήτης, stress κ.λπ.


ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Η ουλίτιδα συνήθως εξελίσσεται αθόρυβα, Το κύριο σύμπτωμα που συχνά εκδηλώνεται είναι η αιμορραγία των ούλων κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος.Υγιή Ούλα Ουλίτιδα

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία της ουλίτιδας είναι απλή και απαιτεί 1-3 επισκέψεις. Σε πρώτη φάση γίνεται αφαίρεση της πέτρας και στίλβωση των δοντιών. Στις επόμενες επισκέψεις γίνεται υπο-ουλική απόξεση, προκειμένου να καταπολεμηθεί η φλεγμονή. Η διαδικασία είναι ανώδυνη και γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία.

Η ουλίτιδα θεραπεύεται πλήρως χωρίς να αφήνει ίχνη από το πέρασμά της. Όμως, απαραίτητη προυπόθεση για την επιτυχία της θεραπείας είναι η συνεργασία του ασθενή και η πιστή τήρηση των οδηγιών που θα του δοθούν σχετικά με την καθημερινή περιποίηση των δοντιών και τη σωστή χρήση της οδοντόβουρτσας και του οδοντικού νήματος.


ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΤΗΣ ΟΥΛΙΤΙΔΑΣ

Εάν η ουλίτιδα παραμείνει χωρίς θεραπεία, υπάρχει ο κίνδυνος η φλεγμονή να προχωρήσει βαθύτερα και να επηρεάσει το κόκαλο των γνάθων. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται περιοδοντίτιδα και είναι πολύ σοβαρή, καθώς προκαλεί τελικά και την πτώση των δοντιών.

Η μετάπτωση της ουλίτιδας σε περιοδοντίτιδα συνήθως δεν γίνεται αντιληπτή από τον ίδιο τον ασθενή παρά μόνο σε πολύ προχωρημένο στάδιο, όταν τα δόντια αρχίσουν να κουνιούνται.

 
ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ


 
Τι είναι περιοδοντίτιδα;

Είναι η πιο σοβαρή μορφή της περιοδοντικής νόσου.
Πρόκειται για μια φλεγμονή των ιστών που περιβάλλουν και στηρίζουν τα δόντια.
Σε αντίθεση με την ουλίτιδα, όπου η βλάβη είναι επιφανειακή, στην περιοδοντίτιδα η φλεγμονή επεκτείνεται βαθύτερα: παρατηρείται αποκόλληση των ούλων από τα δόντια και καταστροφή του κόκαλου που στηρίζει τις ρίζες των δοντιών.
Εάν η περιοδοντίτιδα μείνει χωρίς θεραπεία τα δόντια αρχίζουν να κουνιούνται και τελικά πέφτουν.


Ποια είναι τα συμπτώματα της περιοδοντίτιδας;

Η περιοδοντίτιδα εκδηλώνεται με διάφορα συμπτώματα και σε διάφορες μορφές.
Απευθυνθείτε στον οδοντίατρο αν αντιληφθείτε κάποιο από τα εξής

  • Αιμορραγία των ούλων στο βούρτσισμα ή από μόνα τους. Η αιμορραγία των ούλων δεν είναι φυσιολογική κατάσταση, αλλά παθολογικό εύρημα.
  • Κόκκινα, πρησμένα ή ευαίσθητα ούλα.
  • Ούλα που έχουν αποκολληθεί από το δόντι
  • Ούλα πού έχουν υποχωρήσει.
  • Επίμονη δυσοσμία (όχι πάντα)
  • Πύον ανάμεσα στο δόντι και τα ούλα.
  • Κινητικότητα δοντιών
  • Αλλαγή στη θέση και σχέση των δοντιών μεταξύ τους


Κλινική εικόνα προχωρημένης περιοδοντίτιδας

Τα ανωτέρω συμπτώματα δεν συνυπάρχουν απαραίτητα πάντοτε στον ίδιο ασθενή, ενώ η έντασή τους δεν συμβαδίζει πάντοτε με την σοβαρότητα της νόσου.
Συχνά, άτομα με προχωρημένη περιοδοντίτιδα δεν αντιλαμβάνονται κανένα σύμπτωμα και αγνοούν το πρόβλημά τους!
Η περιοδοντίτιδα έχει συνήθως μια χρόνια πορεία , και πολλές φορές η διάγνωση γίνεται όταν η νόσος έχει εξελιχθεί αρκετά και έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη. Είναι απαραίτητος λοιπόν ο τακτικός περιοδικός έλεγχος από τον οδοντίατρο με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των περιοδοντικών προβλημάτων.

Που οφείλεται η περιοδοντίτιδα;

Η κυρία αιτία της περιοδοντίτιδας είναι η οδοντική πλάκα, μια κολλώδης λευκή ουσία που συνεχώς συγκεντρώνεται επάνω στα δόντια και αποτελείται κυρίως από μικρόβια που υπάρχουν στο στόμα. Η οδοντική πλάκα αφαιρείται από τον ασθενή με καθημερινή σχολαστική στοματική υγιεινή. Εάν όμως παραμείνει πολλές ημέρες στην επιφάνεια των δοντιών τα μικρόβια ωριμάζουν, γίνονται παθογόνα και προκαλούν περιοδοντική νόσο.

Προδιαθεσικοί παράγοντες.

Η κακή στοματική υγιεινή και η ελλιπής απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας από τα δόντια είναι η κύρια αιτία για την εμφάνιση περιοδοντίτιδας.
Η κληρονομικότητα παίζει καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση και εξέλιξη της περιοδοντίτιδας.
Η κατάσταση της γενικής υγείας, ( διαβήτης, ορμονικές διαταραχές ), η λήψη φαρμάκων , κάπνισμα, stress κ.λπ. είναι παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση ή επιδεινώνουν μια προυπάρχουσα περιοδοντική νόσο.

Πως γίνεται η διάγνωση της περιοδοντίτιδας;


Η διάγνωση της περιοδοντίτιδας γίνεται κατά την διάρκεια της κλινικής εξέτασης του στόματος από τον οδοντίατρο, με την βοήθεια ειδικού εργαλείου, του περιοδοντικού ανιχνευτήρα. Κατά την κλινική εξέταση του στόματος αξιολογούνται
1. Το χρώμα, η υφή, η σύσταση, η θέση και το σχήμα των ούλων.
2. Η πρόκληση αιμορραγίας στα ούλα όταν ο περιοδοντικός ανιχνευτήρας εισέρχεται μέσα στην ουλοδοντική σχισμή. Η αιμορραγία των ούλων κατά την ανίχνευσή με τον περιοδοντικό ανιχνευτήρα είναι παθολογικό εύρημα και αποτελεί τον πλέον ευαίσθητο δείκτη περιοδοντίτιδας.
3. Το βάθος της ουλοδοντικής σχισμής. Βάθος μεγαλύτερο από 3 χιλιοστά θεωρείται παθολογικό.
4. Η κινητικότητα των δοντιών.
5. Αλλαγές στη θέση των δοντιών και στο τρόπο που έρχονται σε επαφή μεταξύ τους.

Ο πλήρης οδοντιατρικός έλεγχος πρέπει πάντοτε να περιλαμβάνει και αξιολόγηση της κατάστασης των περιοδοντικών ιστών. Εάν κλινικά διαγνωσθεί περιοδοντίτιδα τότε πρέπει να γίνει και ακτινογραφικός έλεγχος για την αξιολόγηση της οστικής στήριξης των δοντιών. Ακτινογραφικά ευρήματα υπάρχουν μόνο στην περιοδοντίτιδα και όχι στην ουλίτιδα.

Πως γίνεται η πρόληψη της περιοδοντίτιδας;

Η πρόληψη της περιοδοντίτιδας επιτυγχάνεται μόνο όταν η ενημέρωση και η ενεργοποίηση των ατόμων αρχίσει από την παιδική ηλικία.
Η πρόληψη της περιοδοντίτιδας γενικά επιτυγχάνεται με καθημερινή αποτελεσματική στοματική υγιεινή ακολουθώντας τις οδηγίες του οδοντίατρου και με περιοδικό οδοντιατρικό έλεγχο ώστε να γίνει έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση νεοεμφανιζομένων μικρών περιοδοντικών προβλημάτων.

Τι περιλαμβάνει η θεραπεία της περιοδοντίτιδας ;


Η περιοδοντική θεραπεία αρχίζει πάντοτε με την λεπτομερή ενημέρωση του ασθενή για το περιοδοντικό πρόβλημα που παρουσιάζει και για την σημασία της συμμετοχής του στην θεραπεία με εφαρμογή αποτελεσματικής στοματικής υγιεινής μακροπρόθεσμα.
Στην συνέχεια διδάσκεται και εκπαιδεύεται στην καθημερινή, αποτελεσματική απομάκρυνση της μικροβιακής πλάκας από τις οδοντικές επιφάνειες χρησιμοποιώντας τα ενδεικνυόμενα μέσα στοματικής υγιεινής. Η εκπαίδευση και ενεργοποίηση αυτή του ασθενή στη στοματική υγιεινή είναι θεμελιώδους σημασίας για την επιτυχία της θεραπείας.
Η περιοδοντική θεραπεία χωρίζεται σε δυο φάσεις.
 
Η πρώτη φάση της θεραπείας περιλαμβάνει την λεγόμενη υποουλική απόξεση. Πρόκειται για μια διαδικασία που θυμίζει τον κλασσικό καθαρισμό αλλά είναι βαθύτερη, πιο εξειδικευμένη και γίνεται τμηματικά με τοπική αναισθησία ( συνήθως απαιτούνται 3-5 επισκέψεις )
Σε 1-2 μήνες μετά την απόξεση γίνεται επανέλεγχος και αποφασίζεται αν θα χρειαστεί δεύτερη θεραπευτική φάση ( συνήθως αυτή απαιτείται σε προχωρημένες περιοδοντίτιδες )
 
Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει κάποιες λεπτές επεμβάσεις που γίνονται από εξειδικευμένο περιοδοντολόγο και αποσκοπούν στην εξάλειψη των θυλάκων, και σε ορισμένες περιπτώσεις στην αναγέννηση του οστού που χάθηκε ( τοποθέτηση οστικών μοσχευμάτων ή μεμβρανών κατευθυνόμενης ιστικής αναγέννησης )

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να τοποθετηθούν μέσα στους θυλάκους ειδικά αντιβιοτικά σκευάσματα βραδείας απελευθέρωσης, που βοηθούν στην καταπολέμηση των παθογόνων μικροβιακών στελεχών των περιοδοντικών θυλάκων.
 
 
Συντήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος
 
Η περιοδοντίτιδα υποτροπιάζει πολύ εύκολα, εάν δεν τηρηθούν αυστηρά και μακροπρόθεσμα δύο προυποθέσεις.
· Καθημερινή αποτελεσματική στοματική υγιεινή από τον ασθενή και
· Περιοδική επαναξιολόγηση από τον οδοντίατρο με σκοπό την έγκαιρη αντιμετώπιση τυχόν υποτροπής ή εξέλιξης της νόσου. Ο ρυθμός των επανεξετάσεων εξαρτάται από την βαρύτητα και την επιθετικότητα της νόσου, συνήθως όμως προγραμματίζονται ανά 3-4 μήνες.

Η τήρηση των ανωτέρω προυποθέσεων έχει καθοριστική σημασία στην μακροχρόνια επιτυχία στην θεραπεία της περιοδοντίτιδας

ΣTAMATHΣ ΜΠΑΜΠΕΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ - Λ. ΒΕΙΚΟΥ 47 & ΕΛΠΙΔΟΣ 2, ΓΑΛΑΤΣΙ, ΑΘΗΝΑ - ΤΗΛ. ΙΑΤΡΕΙΟΥ: 210 2910435