ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ                                 ΠΙΕΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ
  | ΛΕΥΚΑΝΣΗ ΔΟΝΤΙΩΝ
| ΟΨΕΙΣ ΠΟΡΣΕΛΑΝΗΣ
| ΟΨΕΙΣ ΡΗΤΙΝΗΣ (Bonding)
| ΜΙΚΡΟΕΚΤΡΙΒΗ ΤΗΣ ΑΔΑΜΑΝΤΙΝΗΣ
| ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΩΝ ΟΥΛΩΝ
| ΣΤΕΦΑΝΕΣ (ΘΗΚΕΣ)
| ΣΦΡΑΓΙΣΜΑΤΑ

 
Ένα όμορφο χαμόγελο, προσφέρει αυτοπεποίθηση και ελκυστικότητα.

Η αισθητική οδοντιατρική είναι ο κλάδος της οδοντιατρικής επιστήμης που ασχολείται με την αντιμετώπιση αισθητικών προβλημάτων των δοντιών και ούλων και την αποκατάσταση της αρμονίας και της ομορφιάς του χαμόγελου.

Σκοπός αυτής της σελίδας είναι η ενημέρωσή σας πάνω στις νέες μεθόδους , τα καινούργια υλικά και τις δυνατότητες που διαθέτει η σύγχρoνη αισθητική οδοντιατρική.

Μάθετε περισσότερα για:
  • τη λεύκανση των δοντιών
  • τις όψεις πορσελάνης
  • τις όψεις ρητίνης (bonding)
  • την μικροεκτριβή της αδαμαντίνης
  • αισθητική ούλων
  • ολοκεραμικές στεφάνες (Θήκες)
  • λευκά σφραγίσματα

ΛΕΥΚΑΝΣΗ ΔΟΝΤΙΩΝ

 

Πριν Μετά

 
Το χρώμα των δοντιών δεν είναι ίδιο σε όλους τους ανθρώπους. Πολλοί έχουν σκούρα δόντια εκ γενετής. Σε άλλους τα δόντια σκουραίνουν με τον καιρό , για διάφορους λόγους: κάπνισμα , ηλικία, τραυματισμοί , παθήσεις των οδοντικών νεύρων κ.τ.λ.
Με την λεύκανση μπορούμε να βελτιώσουμε το φυσικό χρώμα των δοντιών, χωρίς να τα καλύψουμε με κάποιο ξένο υλικό.

Σε ποιές περιπτώσεις εφαρμόζεται:

  • για αντιμετώπιση γενικευμένης δυσχρωμίας των δοντιών
  • για την λεύκανση των γειτονικών δοντιών πριν την τοποθέτηση μιας προσθετικής εργασίας (π.χ. γέφυρας πορσελάνης) ώστε η γέφυρα να κατασκευαστεί σε πιο ανοικτό χρώμα
  • ή απλά , εάν κάποιος επιθυμεί πιο φωτεινά και λευκά δόντια
Πριν Μετά

 

Πως γίνεται η λεύκανση;

Κατά περίπτωση , η λεύκανση μπορεί να γίνει στο ιατρείο με τη βοήθεια των laser ή στο σπίτι με τη χρήση ειδικών ναρθήκων.
Συνήθως , ο οδοντίατρος εφοδιάζει τον ασθενή με δύο μαλακούς νάρθηκες που έχουν κατασκευαστεί ειδικά για εκείνον , ώστε να εφαρμόζουν στην άνω και κάτω γνάθο. Σε αυτούς τοποθετείται ένα ειδικό ζελέ και φοριούνται μερικές ώρες την ημέρα επί 7-12 ημέρες.
Σε αρκετές περιπτώσεις χρειάζεται συμπλήρωση της θεραπείας με 2-3 επισκέψεις στο ιατρείο , με τη χρήση συσκευής laser.

 
Και το αποτέλεσμα;

 
Τα αποτελέσματα της θεραπείας εξαρτώνται από τη δομή του δοντιού και τα αίτια της δυσχρωμίας
Συνήθως η φωτεινότητα των δοντιών αυξάνεται τουλάχιστον κατά 3 σκάλες της χρωματικής κλίμακας VITA.
Τα δόντια που υφίστανται μια διαδικασία λεύκανσης θα είναι πάντοτε λευκότερα και πιο φωτεινά από πριν. Σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται τακτική συντήρηση του αποτελέσματος , που γίνεται απλά και ταυτόχρονα με τον οδοντιατρικό έλεγχο

.



Μήπως η λεύκανση προκαλεί παρενέργειες;

 
Η λεύκανση είναι μια απολύτως ασφαλής διαδικασία και δεν προκαλεί καμία ζημία στα δόντια ή στα ούλα. Η μόνη ανεπιθύμητη ενέργεια που μερικές φορές εμφανίζεται είναι μια παροδική ευαισθησία των δοντιών στο ζεστό και στο κρύο , που περνά εντελώς με το τέλος της θεραπείας.
 

 



ΟΨΕΙΣ ΠΟΡΣΕΛΑΝΗΣ

Πριν Μετά

 
Πρόκειται για μία εντυπωσιακή τεχνική που μπορεί να αλλάξει ριζικά το χαμόγελο, καθώς παρεμβαίνει τόσο στο χρώμα όσο και στο μέγεθος, το σχήμα και τη διάταξη των μπροστινών δοντιών.

Συγκεκριμένα η πρόσθια επιφάνεια των δοντιών καλύπτεται με λεπτότατες φλοίδες πορσελάνης, οι οποίες κατασκευάζονται στο εργαστήριο και κολλιούνται επάνω στα δόντια.

Το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι απολύτως φυσικό, ενώ η φθορά που υφίστανται τα δόντια προκειμένου να δεχτούν τις όψεις είναι πολύ μικρή.
Μειονέκτηματα της μεθόδου αυτής είναι το σχετικά υψηλότερο κόστος ( σε σχέση με άλλες τεχνικές ) και το γεγονός ότι δεν είναι κατάλληλη για όλα τα στόματα.
 

 


 
ΟΨΕΙΣ ΡΗΤΙΝΗΣ (Bonding)

Πριν Μετά

Πρόκειται για τεχνική απλούστερη, σε σχέση με τις όψεις πορσελάνης, με την οποία μπορούμε:

  • να τροποποιήσουμε επιλεκτικά το χρώμα , το σχήμα και το μέγεθος μεμονωμένων δοντιών,
  • να κλείσουμε κενά ανάμεσα στα δόντια ( αραιοδοντία ),
  • να καλύψουμε μικρές δυσχρωμίες,
  • να «ισιώσουμε» ελαφρώς στραβά δόντια κ.λ.π.

Το υλικό που χρησιμοποιείται για τη μέθοδο αυτή είναι η συνθετική ρητίνη. Τεχνική απλή και σχετικά χαμηλού κόστους , που μπορεί σε μία μόνο επίσκεψη να βελτιώσει εντυπωσιακά το χαμόγελο. Δεν ενδείκνυται για όλα τα στόματα.

Πριν Μετά

 

ΜΙΚΡΟΕΚΤΡΙΒΗ ΤΗΣ ΑΔΑΜΑΝΤΙΝΗΣ
 
Αποτελεί την λύση για επιφανειακές και μεμονωμένες λευκές ή καφέ κηλίδες και απασβεστιώσεις. Συνίσταται σε απομάκρυνση ενός οπτικά αόρατου στρώματος αδαμαντίνης χωρίς την χρήση τροχού. Θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε την μέθοδο με το peeling που γίνεται στο δέρμα του προσώπου.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Απλή και ανώδυνη μέθοδος, που δεν προκαλεί φθορά στα δόντια. Ενδείκνυται για μόνιμες επιφανειακές δυσχρωμίες και απαιτεί 2-3 επισκέψεις.
 



ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΩΝ ΟΥΛΩΝ
 
Τα ούλα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο σε ένα όμορφο χαμόγελο.
Συχνά άνθρωποι με όμορφα δόντια δεν έχουν όμορφο χαμόγελο εξαιτίας της κακής θέσης και εμφάνισης των ούλων. Αυτό μπορεί να υπάρχει εκ γενετής ή να προκλήθηκε από κάποια πάθηση του περιδοντίου (ουλίτιδα ? περιοδοντίτιδα), από λανθασμένο τρόπο βουρτσίσματος κ.λπ.
Για παράδειγμα , σε περιπτώσεις υφίζησης των ούλων αποκαλύπτονται οι οδοντικές ρίζες και τα δόντια φαίνονται πολύ μεγάλα.
Στην αντίθετη περίπτωση τα ούλα μπορεί να σκεπάζουν μεγάλο μέρος των δοντιών ( το λεγόμενο «ουλικό χαμόγελο» ).
Τέτοιες περιπτώσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με μικρές πλαστικές επεμβάσεις στα ούλα, με τη βοήθεια των laser με άλλες τεχνικές. Τα αποτελέσματα είναι συνήθως εντυπωσιακά.


 
 
ΣΤΕΦΑΝΕΣ (ΘΗΚΕΣ)

ΠΡΙΝ ΜΕΤΑ

Στεφάνη (ή κορώνα) ονομάζουμε μία θήκη που κατασκευάζεται στο εργαστήριο και συγκολλάται στο φυσικό δόντι, καλύπτοντάς το εντελώς.

Σε ποιές περιπτώσεις τοποθεντούνται στεφάνες (θήκες);

  • Όταν ένα δόντι έχει χάσει μεγάλο μέρος από την μάζα του, λόγω τερηδόνας, κατάγματος ή άλλης αιτίας και δε μπορεί να αποκατασταθεί με πιο απλή μέθοδο ( σφράγισμα , επένθετο κ.λ.π. )
  • Προληπτικά σε δόντια που κινδυνεύουν να σπάσουν ( κυρίως απονευρωμένα πίσω δόντια )
  • Για λόγους αισθητικής : αν θέλουμε να αλλαξουμε χρώμα, σχήμα, διάταξη στα πρόσθια δόντια και δεν υπάρχει δυνατότητα εφαρμογής πιο συντηρητικής τεχνικής ( όψεις, λεύκανση, bonding κ.λπ. )

Πόσα είδη στεφανών υπάρχουν ;

Οι περισσότερες στεφάνες (Θήκες) καλύπτουν όλη την επιφάνεια του δοντιού ( στεφάνες (Θήκες) ολικης κάλυψης ).
Σε κάποιες περιπτώσεις μπορε'ι μία ή περισσότερες οδοντικές επιφάνειες να παραμένουν ακάλυπτες ( στεφάνες (Θήκες) μερικής κάλυψης π.χ.3/4 4/5 κ.λ.π. ).
Ανάλογα με το υλικό από το οπολιο είναι φτιαγμένες οι στεφάνες (Θήκες) ταξινομούνται σε μεταλλικές,μεταλλοκεραμικές και ολοκεραμικές.

Οι μεταλλικές στεφάνες (Θήκες) είναι χυτές κατασκευές εξολοκλήρου από μέταλλο, συνήθως καθαρό χρυσό ή χρυσοπλατίνα. Αν και η χρήση τους είναι πολύ περιορισμένη (για αισθητικους λόγους) η βιολογική συμπεριφορά τους μέσα στο στόμα είναι εξαιρετική.

Οι μεταλλοκεραμικές στεφάνες (Θήκες) είναι αυτές που χρησιμοποιούνται συχνότερα απ' όλα τα άλλα είδη στεφανών ( οι γνωστές θήκες πορσελάνης ). Αποτελούνται από έναν μεταλλικό σκελετό ο οποίος καλύπτεταί εξολοκλήρου με κεραμικό υλικό ( πορσελάνη ). Οι στεφάνες (Θήκες) αυτού του τύπου έχουν καλή αισθητική, μεγάλη αντοχή και ευρύ φάσμα εφαρμογών (πρακτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε περίπτωσή χρειάζεται τοποθέτηση στεφάνης ).

Μειονέκτημα των μεταλλοκεραμικών στεφανών είναι η παρουσία μεταλλικού σκελετου, ο οποίος αν και καλύπτεται εντελώς με πορσελάνη προσδίδει μια σχετική αδιαφάνεια στην τελική αποκατάσταση, ιδίως στο σημείο του αυχένα (δηλαδη κοντά στα ούλα ). Συνήθως, ένας εξειδικευμένος κεραμίστας σε ένα καλά εξοπλισμένο οδοντοτεχνικό εργαστήριο μπορεί να ξεπεράσει αυτό το μειονέκτημα. Πάντως, εάν κάποιος έχει ιδιαίτερα υψηλές αισθητικές απαιτήσεις είναι καλύτερο να προτιμήσει μια ολοκεραμική στεφάνη.


Ολοκεραμικές στεφάνες (Θήκες).
Οι ολοκεραμικές είναι νέου τύπου στεφάνες (Θήκες), απαλλαγμένες από μεταλλικό σκελετό. Οι ολοκεραμικές στεφάνες (Θήκες) φέρουν έναν πορσελάνινο σκελετό ο οποίος καλύπτεται με ειδικού τύπου κεραμικό υλικό. Η απουσία μεταλλικού σκελετού χαρίζει ανυπέρβλητη αισθητική και φυσικότητα σε αυτές τις αποκαταστάσεις, οι οποίες μπορούν πλέον να μιμηθούν την διαφάνεια και τον ιριδισμό του φυσικού δοντιού.

   



Αριστερά: παλαιές μεταλλοκεραμικές στεφάνες (Θήκες). Στην θέση τους τοποθετήθηκαν ολοκεραμικές αποκαταστάσεις (δεξιά).
Μειονέκτημα είναι το υψηλότερο κόστος και η σχετικά μειωμένη αντοχή τους, σε συγκριση με τα αλλα είδη στεφανών. Οι ολοκεραμικες στεφάνες (Θήκες) δεν ενδεικνυνται για ολες τις περιπτώσεις π.χ. όταν υπαρχουν συγκλεισιακα προβλήματα ή ασκουνται ιδιαιτερα έντονες μασητικες πιέσεις, προτιμούμε τις μεταλλοκεραμικες. Πάντως, όταν τηρούνται οι κανόνες και τοποθετούνται στις περιπτώσεις όπου υπάρχει ένδειξη, οι ολοκεραμικές εργασίες έχουν πολύ καλή συμπεριφορα στο χρόνο και εξαιρετική αισθητική απόδοση.


Πως τοποθετείται μία στεφάνη ;
 
Η διαδικασία είναι ανώδυνη και σχετικά απλή, απαιτεί όμως 3-5 επισκέψεις. Σε πρώτη φάση γίνεται η αποκατάσταση των τυχόν προβλημάτων που αντιμετωπίζει το δόντι ( σε πολύ κατεστραμμένα δόντια μπορεί να χρειαστεί ενδοδοντική θεραπεία και τοποθέτηση χυτού άξονα ).Στη συνέχεια, το δόντι παρασκευάζεται έτσι ώστε να παραλληλιστούν τα τοιχώματά και να αφαιρεθεί περίπου 1 με 1,5 χιλιοστό οδοντικού ιστού.
Αφού ολοκληρωθεί η προετοιμασία του δοντιού λαμβάνεται αποτύπωμα στη βάσει του οποίου το εργαστήριο θα κατασκευάσει την στεφάνη.
 
Τι υλικά χρησιμοποιούνται ;
 
Για την κατασκευή του μεταλλικού σκελετού συνήθως χρησιμοποιείται ένα ημιπολύτιμο κράμα (παλλάδιο σε συνδυασμό με λευκόχρυσο και άλλες ουσίες ).
Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί κράμα τιτανίου, καθαρός χρυσός αλλά και μη πολύτιμα μέταλλα (χρώμιο, νικέλιο, κοβάλτιο κ.λπ)

Μία νέα τεχνική κατασκευής μεταλλικών σκελετών είναι η γαλβανική, κατά την οποία χρησιμοποιούνται ιόντα καθαρού χρυσού με απευθείας ηλεκτροφόριση, χωρίς τη μεσολάβηση χυτηρίου.
Πλεονεκτήματα των γαλβανοκεραμικών στεφανών
· Καλύτερη εφαρμογή
· Καλύτερη αισθητική απόδοση
· Μικρότερο πάχος σκελετού ( οπότε λιγότερος τροχισμός του φυσικού δοντιού ).
Μειονέκτημά τους είναι μόνο το υψηλότερο κόστος.

Το υλικό που επενδύει τον μεταλλικό σκελετό είναι κεραμικό ( πορσελάνη ).
Υπάρχουν πολλα είδη πορσελάνης, η ποιότητα του αποτελέσματός όμως εξαρτάται κυρίως από την εκπαίδευση, την εμπειρία και την επιδεξιότητα του κεραμίστα.

Από τι εξαρτάται το κόστος μιάς στεφάνης ;
Το κόστος μιάς μεταλλοκεραμικής στεφάνης ποικίλει και εξαρτάται από τον τύπο της στεφάνης, το κράμα του μετάλλου , το είδος της πορσελάνης, την τεχνική που θα εφαρμοστεί και το επίπεδο του εργαστηρίου που θα την κατασκευάσει.
Το συνολικό κόστος μπορεί να αυξηθεί αν το δόντι που θα δεχθεί την στεφάνη έχει ανάγκη επιπλέον θεραπείας, π.χ. ενδοδοντική θεραπεία,σφράγισμα, χυτός ενδοριζικός άξονας κ.λπ.

Λίγα λόγια για τα σφραγίσματα


 


Πότε ένα δόντι χρειάζεται σφράγισμα;

Όταν προσβληθεί από τερηδόνα.
Πρόκειται για μία συχνή αρρώστια, που ξεκινά σαν μία μικροσκοπική τρύπα στην επιφάνεια του δοντιού (σμάλτο) η οποία σταδιακά μεγαλώνει και προσβάλλει βαθύτερα στρώματα του δοντιού.
Αν το δόντι δεν σφραγιστεί έγκαιρα, η τερηδόνα θα μολύνει το νεύρο και σταδιακά το δόντι θα καταστραφεί ολοσχερώς.
 

Πώς γίνεται το σφράγισμα;
 
Ο γιατρός, αφου χορηγήσει τοπική αναισθησία, απομακρύνει το χαλασμένο οδοντικό ιστό και αντικαθιστά το κομμάτι του δοντιού που λείπει με ένα συνθετικό υλικό.
Τα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι συνήθως δύο: το αμάλγαμα και η ρητίνη.

Σφραγίσματα αμαλγάματος

Είναι τα γνωστά σε όλους μεταλλικά (μαύρα) σφραγίσματα.
Το αμάλγαμα είναι ένα κράμα υδραργύρου και διαφόρων μετάλλων ( χαλκού, αργύρου, κασσιτερου, ψευδαργύρου κ.λπ.)
Προκειται για ένα αξιόπιστο και δοκιμασμένο στα χρόνια οδοντιατρικό υλικό, η χρήση του οποίου έχει περιοριστεί για αισθητικούς λόγους.

Σφραγίσματα ρητίνης (λευκά)


Η συνθετική ρητίνη είναι ένα πολυμερές υλικό το οποίο μπορεί να κολλήσει στον οδοντικό ιστό και να αντικαταστήσει ένα τμήμα του δοντιού που λείπει.
Τα σφραγίσματα ρητίνης είναι πολύ υψηλής αισθητικής, καθώς δεν ξεχωρίζουν από το φυσικό δόντι. Το ίδιο υλικό μπορεί να χρησιμοποιθεί και για την βελτίωση της όψης των μπροστινών δοντιών (bonding)



Αντικατάσταση παλαιών μεταλλικών σφραγισμάτων με σφραγίσματα συνθετικής ρητίνης.


Μπορεί ένα σφραγισμένο δόντι να ξαναχαλάσει;

Ναι! Μάλιστα, ένα δόντι ήδη σφραγισμένο έχει αυξημένες πιθανότητες να προσβληθεί ξανά από τερηδόνα σε σχέση με ένα ακέραιο δόντι.

Πόσα χρόνια διαρκεί ένα σφράγισμα;

Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως;
- την ευπάθεια του κάθε ατόμου στην τερηδόνα
- την έκταση της αρχικής βλάβης του δοντιού (πόσο μεγάλο είναι το σφράγισμα)
- το επίπεδο στοματικής υγιεινής.
- την διατροφή κ.λπ.

Τα μαύρα σφραγίσματα κρατάνε περισσότερο από τα λευκά;

Θα λέγαμε πως δεν υπάρχει γενικός κανόνας.
Το μεταλλικό σφράγισμα σε ορισμένες περιπτώσεις, έχει καλύτερη συμπεριφορά (.πχ. όταν η τερηδόνα επεκτείνεται κάτω από τα ούλα).
Σε άλλες περιπτώσεις όμως το λευκό υλικό (ρητίνη), λόγω της ικανότητάς του να συγκολλάται με τους οδοντικούς ιστούς, ενισχύει τα αποδυναμωμένα τοιχώματα του δοντιού και τα προστατεύει από πιθανό κάταγμα.

Κάθε πότε πρέπει να αντικαθίστανται τα σφαγίσματα;

Ένα σφράγισμα πρέπει να αλλαχθεί εάν :
- εμφανιστεί ξανά τερηδόνα στο δόντι
- σπάσει κομμάτι από το σφράγισμα ή από τα τοιχώματα του δοντιού
- το υλικό του σφραγίσματος δεν έχει καλή επαφή με το δόντι και αφήνει μικρό κενό (περιεμφρακτικός χώρος).
- εμφανιστεί πρόβλημα με το νεύρο του δοντιού.
Ακόμα και αν δεν συντρέχει κάποια από αυτές τις προυποθέσεις, πολύ παλαιά σφραγίσματα (άνω των 15 ετών) πρέπει να αντικαθίστανται καθώς το υλικό σταδιακά εκφυλίζεται.




ΣTAMATHΣ ΜΠΑΜΠΕΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ - Λ. ΒΕΙΚΟΥ 47 & ΕΛΠΙΔΟΣ 2, ΓΑΛΑΤΣΙ, ΑΘΗΝΑ - ΤΗΛ. ΙΑΤΡΕΙΟΥ: 210 2910435